Hogyan virágoztassuk fel szülőföldünket?

viragoztassuk

Az 1970-es 1980-as években a háztáji a fóliázás volt az, ami komoly kiegészítő jövedelmet és tisztes megélhetést biztosított a dél-szlovákiai magyaroknak, Bőstől Királyhelmecig. Hihetetlenül hangzik, de akkoriban egy nagy nyitrai bútorkiállításon azt vártak a kereskedők, mikor érnek már oda a csallóköziek. Legendák terjednek arról is, hogy a bankbetétek és életbiztosítások téren is nagyon előkelő helyet foglaltunk el. Dolgoztunk reggeltől estig, de volt látszatja, gazdasági tényezők voltunk. Meg tudtunk élni a saját szülőföldünkön. Létkérdés, hogy nagyon gyorsan kitaláljuk, mivel helyettesíthetjük a háztájit, mi legyen a 21. század fóliázása? 24 éves lemaradásban vagyunk. Csak toporgunk bambán egy helyben, míg lassan elfogyunk. Felnőtt egy generáció, akik el sem hiszik, néhány éve az ország legtehetősebb faluját úgy hívtak: Marcelháza.

Ne búsongjunk, jajongjunk, hanem gondolkozzunk valódi megoldásokról, majd ezeket valósítsuk meg! Bizonyítsuk be, hogy cselekvőképes közösség vagyunk. Íme néhány népszerűbb javaslat a témában a fórumtársaimtól:

-Turizmus, mi más. Legkisebb befektetéssel legnagyobb nyereség. A természeti környezet ugye ingyen adott, és kezdetnek elég, ha az ember kiad 1-2 szobát a házából, vagy a nagymamája házából. Csak egy kis bátorság kéne, meg egy kis szervezettség. Seperc alatt fel lehetne lendíteni a vidéket, de a varosainkat is. Persze valamit tenni is kéne az ügy érdekében, nem elég a tévé előtt ülni és siránkozni.

-Az autonómia. Ha magunk osztjuk el a saját pénzünket az csak jobb lehet.

-Ugyan azt tudom mondani, mint az előző témában, a sors úgy hozta, hogy, minden előfeltétel adott, hogy közvetítőnéppé váljunk. Kultúrát es árut közvetítsünk, és ezen meggazdagodjunk. Ha még abba belegondolok, hogy mi magyarok ott vagyunk Ukrajnában, Romanaiban, Szerbiában, stb., egyszerűen nem is értem, miért nem mi vagyunk a legprosperálóbb nép Európában. Egyszóval határokon átívelő gazdasági hálózatot!

-Nemrégiben olvastam, hogy valamelyik elmaradott ázsiai régióban megtanították az ügyesebb embereket mobiljátékokat programozni, és ez fellendüléshez vezetett. Bedolgoznak a nagy szoftverfejlesztő cégeknek. Közben nem kell elhagyniuk a településüket. Mindenki nem lehet programozó, de a mi esetünkben is sok előnye lehetne, ha felnevelnénk egy masszív programozói réteget, akik itthon maradva is nyugat-európai bérekért dolgoznának.

Ha ön is szeretné megosztani véleményét, csatlakozzon a fórumhoz.