Hányast érdemelnek az iskoláink?

hanyast2

Egyetlen cél lebeghet a szemünk előtt. A mi iskoláink legyenek a legjobbak! Legyenek jobbak, mint a szlovák iskolák, legyenek jobbak, mint a magyarországi iskolák, legyenek jobbak, mint az aktuális „divatiskolák”. Ismerem az ilyenkor elhangzó összes ha-val, és de-vel kezdődő mondatot, de már nem érdekel.

Félreértés ne essék, én az egyik legnehezebb és legnemesebb hivatásnak tartom az oktatói munkát. Különös tekintettel a határ kevésbé szerencsés oldalán. Viszont fontos, hogy iskoláink/tanáraink merjék megmérni magukat, és ne féljenek a valóságtól.

Sok egyéb tényező mellett nagyban hozzájárulna a színvonal emelkedéséhez, ha a valóságot tükröző rangsorokat tudnánk készíteni az iskoláinkról. Visszajelzés nélkül lehetetlen az előrehaladás.

Hogyan határozhatjuk meg iskoláink teljesítményét? Mit vegyünk, és mit ne vegyünk figyelembe? Nehéz kérdés.

Társaimmal folytatott eszmecserén az merült fel, hogy a volt diákok szavazata alapján lehetne hiteles listát összeállítani, egy másik ötlet alapján azt kéne figyelni hányan fejeztek be ténylegesen egyetemet/főiskolát, illetve használhatnánk a hasonló céllal készült országos felméréseket. Szerintem mindenképpen saját feltételrendszert kéne kidolgozni, ahol egyaránt számítanak a Magyarországon, Szlovákiában és a speciális szlovákiai magyar megmérettetéseken elért eredmények is.

Az érdekesség kedvéért kigyűjtöttem az INEKO által összeállított listáról a legjobb eredményeket elérő szlovákiai magyar iskolákat. A teljes lista magyarázattal együtt a http://skoly.sme.sk oldalon érhető el. Bár ez egy nagyon alaposan összeállított összehasonlító oldal, a saját bevallásuk szerint sem lehet minden szempontból igazságos rangsort készíteni. Mondjuk a hozzáadott értéket (a bemenetnél egy adott képességekkel rendelkező emberanyagból mi lett az oktatási folyamat végén), ami a legérdekesebb adat lenne, szinte lehetetlen mérni.

Ha ön is szeretné megosztani véleményét, csatlakozzon a fórumhoz.